keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Muotibloggarin ABC

Oi ihana aurinko, tänään kelpasi astella Tampereen katuja ihanassa vihreässä mekkosessa ja koroissa. Ympärillä ihmiset nautiskelivat kauniista kevätpäivästä hymysuin. Niin myös minäkin. Tällaisina päivinä arjen rutiineista poikkeaminen on sallittua, kesken työpäivän on siirryttävä nauttimaan ulkoilmaan reilusti pidennetyä kahvipaussia. Illalla viluisesta olosta välittyy näiden salakavalien kevätpäivien kirous; liian aikaisin, liian vähällä vaatteella.





















Kuvassa ihana Mukavan mekko, laukku bongattu tänään kirppikseltä 2,50 eurolla!!! Oon niin etsinyt juuri tällaista.
Viime viikonlopun aikana lueskellessani junassa uusinta Elleä, Trendiä ja Vogueta aloin miettimään tätä nykyään paljon mediassakin huomiota saanutta muotibloggaamista, ja sitä mitä muotiblogin pitäjältä oikein vaaditaan. Seuraavaa listausta sain aikaiseksi. Listaus ei ole tärkeysjärjestyksessä.

1. Rahaa. Muotibloggari on tyyppi, joka ei shoppaile vain viikottain vaan melkeinpä joka päivä. Useinhan blogin kuvaosuus keskittyy ostosten ja päivittäin vaihtuvien asukokonaisuuksien postailuun. Tosin joukossa on paljon niitä, jotka shoppaavat ekologisesti ja taloudellisesti kirppareilta sekä tuunailevat ja tekevät itse vaatteita. Luottokortti on myös kelpo väline, sillä netistä tehdessäsi tilauksia ympäri maailmaa, on hyvä omata kansainvälinen maksuväline. Allekirjoittanut yrittää välttää luottokortin hankkimista ja tyytyä maansisäiseen shoppailuun.

2. Hyvä kamera. Voi, voi sitä surkeaa kuvanlaatua johon on tyydyttävä. On kiva omata kamera, joka ei juuri kuvaa ottaessa sulje luukkuaan. Itselläni on toistaiseksi käytössä digikamera, joka on niitä ensimmäisiä digiversioita, joita markkinoilla oli. Mutta tällä siis mennään, toistaiseksi.

3. Poikaystävä, kämppis tai jokin muu läheinen henkilö, joka voi ottaa sinusta kuvia missä ja milloin tahansa, uskollisesti. Sen sijaan, että saisin kuvan päivän vaatteista aamulla, kun olen vielä fressi, on ollut tyydyttävä iltakuvaukseen, jolloin on kaveri ottamassa kuvaa. Eli ei ihmekään, ettei kovin hemaisevaa neitiä ole kuvista havaittavissa.

4. Kuvankäsittelytaidot, leikkaa, liimaa, liitä...helppoa, niinhän??? Kyllä nyt harmittaa, kun en syksyllä vaivautunut nousemaan vapaavalintaiselle kuvankäsittelykurssille. Nyt sitten koitan jollain ylimääräisellä ajalla opetella ominpäin. Ei vielä kovin lahjakkaalla menestyksellä. Kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä.

5. Aikaa, aikaa. Muotiblogin ahkera päivittäminen pitää blogin kiinostavana ja lisää vakiolukijoiden määrää. Aika on kuitenkin rajallista. Arki kun on työssäkäyville ja opiskelijoille hektistä, yhtäkkiä on repäistävä muutama ylimääräinen tunti tekstin kirjoittamiseen, uudelleenlukemiseen ja jäsentelemiseen, kuvien muokkailuun ja valokuvaamiseen.

6. Verkostoituminen, muiden muotiblogien lukeminen ja blogien kommentointi. Loppujen lopuksi on kiva tutustua kanssasisariin.

7. Mielenkiintoinen persoona, tai ainakin illuusio siitä.

8. Kirjoittamistaidot, tosin tämä ei nouse kaikista tärkeimmäksi, sillä niin kuin uusimman Ellen muotiblogeja käsittelevässä artikkelissa Go 4 it vol.2 blogin pitäjä Minna kiteyttää: "Sisältö ei aina ole kovin laadukasta, mutta päähenkilöiden takia juttuun jää koukkuun". Tämä saippuasarjoihin viittaava vertaus osui kyllä nappiin. Muutama vuosi sitten koukututtiin arkisin puoli kuudelta seuraamaan sisältörikasta saippuasarjaa, nykyisin moderni aikalainen lukee blogeja.

Tässäpä leikkimielisen listan aatoksia. Tätä listaa ei sitten kannata lukea ihan täysin vakavissaan. Mielestäni muotiblogi on jossain määrin väärä käsite, sillä suurin osa ainakin itse seuraamistani blogeista on enemmänkin persoonallisia tyyliblogeja. Ja niiden kirjoittaja on symppis, jalat maassa oleva kirpparishoppailija, joka sekoittaa sopivassa määrin uutta ja vanhaa. Hyvissä tyyliblogeissa välittyy pukeutumisen hauskuus, luovuus ja kekseliäisyys. Puuduttava sen sijaa on lukea blogeja, joissa käsitellään mikä on in ja mikä out, saman tiedon kun saa lähikiskan lehtihyllyiltä.

Ja lopuksi. Jokaiselle bloggaajalle oli sitten kyseessä tyyli- tai ihmissuhdeblogi, blogin pitämisessä on kyse oman tilan luomisesta ja hallitsemisesta, vähän samaan malliin kuin Virginia Woolf kirjoitti aikoinaan teoksessaan A room of own's own (1929) omasta huoneesta, sen tarpeellisuudesta omien ajatuksien kokoamiseen sekä luovaan toimintaan - tosin feministisestä näkökulmasta.

Mitä sinun mielestäsi vaaditaan muotiblogilta? Keksitkö listalle jatkoa??

1 kommentti:

Saima kirjoitti...

Ihana mekko!!